Healthy Reef Project (HRP)

HRP_1Ezt a programot olyan érdeklődő, és megfelelő tapasztalattal (min. 30 merüléssel) rendelkező búvárok számára hoztuk létre, akik trópusi tengerek sekélyvízi korallszirtjein tudományos célú tengerbiológiai kutatásban szeretnének részt venni.

A Healthy Reef Project célja, hogy hosszú távú felmérést készítsünk a korallszirtek egészségi állapotában beálló változásokról. Ehhez, az MTBT tagok és pártoló tagok számára szervezett túrákon résztvevő búvárok segítségével, néhány kiválasztott helyre tudományos feldolgozásra alkalmas kötélkvadrátokat telepítünk, és ezekről fotódokumentációt készítünk. A fotókat a most készülő www.seamonitoring.org oldalon tesszük majd közzé. Reményeink szerint néhány év alatt sikerül változásokat mérnünk, és meg tudjuk állapítani, hogy az adott terület fejlődik, vagy pusztul. Ezeket az adatokat a későbbiekben összevetjük majd az adott területen merülő búvárok becsült számával, azaz képet kaphatunk arról, hogy a “búvárterhelés” milyen mértékben változtatja meg egy korallszirt életközösségét.

  • A projekt első lépéseként 2015 októberében a Vörös-tenger déli részén lévő három korallszirtre telepítettünk kvadrátokat.