Csikóhal túra – Adriai-tenger (2019)

Egy ínyenceknek való hosszú hétvégés, adriai tengerbiológiai túrát kínálunk búvárok és családtagjaik számára. A víz-alatt és szárazföldön is számos olyan dolgot ajánlunk, melyet sehol máshol nem tudsz megnézni. Mit szólnál hozzá, ha egy merülés után egy természetvédelmi területre mennénk, és 90 millió éves dinosaurus lábnyomokat néznénk meg testközelből. Érdekel? Akkor gyere velünk!

Foto_Volner_Miklos Víz-alatti látnivalók

Csikóhalak

Sokat merült búvárok szívét is megdobogtatja, ha az Adrián egy csikóhallal találkoznak. Sajnos annyira kevés van ezekből védett halacskákból, hogy szinte lehetetlen dolog rábukkanni egyre. Ám mi ismerünk egy helyet, ahol tavaly egy merülés alatt 8 (nyolc !!!) változatos színű csikóhalat láttunk, sárgát, fehéret, barnát, feketét, zöldet. Idén is nagy eséllyes sikerül megtalálni őket, mert ennél nagyobb állandó populációról még a helyi búvárok sem tudnak!

Medusa_1931Hajóroncsok

A túra egyik célja a Pula közelében elsüllyedt számos roncs némelyikének felfedezése. Az egyik ilyen híres hajó az Adria Titanicjaként emlegetett hatalmas utasszállító, a Baron Gautsch. A másik merülési kuriózum a  második világháborús olasz tengeralattjáró, a Medusa. Ezek mellett vár ránk a Varese, J. Gilmore, H. Schmidt, Josephine, Draga, G.Dezza. Mivel a roncsok nyílt vízen fekszenek, és 40 m körüliek, így ezek a merülések kezdő búvároknak nem ajánlott. A látótávolság határozza meg, hogy melyik roncsra tudunk kimenni, így ez csak a helyszínen dől el.

Adria_fal_1Barlangok, falak

Pula mellett néhány olyan merülőhely is van, ahol a szokásos fal melletti merülések során gyönyörű barlangokra, aláhajlásokra, víz-alatti boltívekre bukkanhatunk. Ezeken a speciális fényszegény élőhelyeken egészen más flóra és fauna alakul ki, mint a megszokott napfényben gazdag részeken. A merülésekhez nem kell barlangi minősítés, mivel csak olyan helyekre megyünk be, ahol a kijárat(ok) természetes fénye még látszik. Lenyűgözően színpompás kép tárul szemünk elé, amikor lámpával megvilágítjuk a barlangok rejtőzködő élőlényeit.

Dinosaure_islandDinoszaurusz lábnyomok

1974-ben egy osztrák paleontológus a Kamenjak-félsziget temészetvédelmi területén sétálva úgy gondolta, hogy jó ötlet volna kimenni egy icipici, parttól távoli, lakatlan szigetre. A sikeres partraszállás után megdöbbenve látta, hogy fura, lábnyom alakú mélyedések sora van a mészkősziklában. Szakember lévén könnyedén megállapította, hogy közel 90 millió éves dinoszaurusz lábnyomokat rejt a sziget! A felfedezés után nem sokkal hasonló lábnyomokat találtak magán a Kamenjak természetvédelmi területen is. A merülések után ezeket is fel fogjuk keresni.

 

Merülések

A Hippocampus Diving Center Pula legnagyobb, igényesen kialakított kempingjében (Camp Stoja) található. Innen indulunk gyorsjáratú, nagy zodiakkal a merüléseinkre, és ide is érkezünk vissza. (Kísérők sajnos nem tudnak a hajóval kijönni.)

A roncsok nyílt vízen fekszenek, azaz az ilyen merülések időjárásfüggők. A terv szerint pénteken 1 roncs (vagy barlang) és egy csikóhalas merülés van, szombaton délelőtt elmegyünk halászni az Aquarium Pula hajójával, délután újabb hajós merülés van. Vasárnap akár 1 csikóhalas, akár egy roncs, vagy barlangos merülés, attól függ, hogy mi tetszett a társaságnak a legjobban. Az időjárás függvényében a merülések sorrendje változhat.

pok-fiu-lanyKutató halászat

Egyik délelőtt (időjárásfüggő, hogy melyiken, de terv szerint szombaton) reggel elmegyünk gyűjtőútra halászni az Aquarium Pula hajójával. Akinek kedve van segíthet a hálóba akadt élőlények kiszedésében is  . Rendkívül érdekes program minden búvár számára, hiszen rengeteg olyan élőlénnyel lehet ilyenkor találkozni (sőt kézbe fogni), melyekkel a merülések során sohasem találkozunk. A hajó kapitánya profi halászként kereste a kenyerét, mielőtt elszegődött dolgozni az Aquariumba, így sok olyan információt tud mondani, melyről soha nem hallottunk. A gyűjtőút értékes zsákmánya az Aquarium Pula medencéibe, akváriumaiba kerül, ahol mindenki megcsodálhatja az Adria gyönyörű élővilágát.

Víz-feletti látnivalók

Amphiteatrum Pulában található Európa legnagyobb épen maradt római amphiteatruma, mely szépségében vetekedik a Colosseummal. Pula (magyar nevén Póla) újkori történelmében az Osztrák-Magyar Monarchia legjelentősebb hadikikötője, és ennek megfelelően fontos városa volt. Megkeressük az Oszrák-Magyar Monarchia Tengerészeti Temetőjét, ahol sok magyar haditengerész matróz és tiszt alussza örök álmát. Számos hatalmas erődítmény óvta a hadikikötőt. Ezek egyike ma egy nagyon színvonalas, az Adria élővilágát részletesen bemutató akváriumnak ad otthont. A Fort Verudela két szintjén 10-12 szoba, 30-40 kisebb nagyobb akváriummal, medencével várja a tengerek iránt érdeklődőket. Olyan, búvárok számára ritkán látott élőlényekkel is találkozhatunk itt, mint tengeri teknősök, cápák, ráják. Megnézzük, az Aquariumban működő Tengeri Teknős Mentő Központot is, mely egyedüli Horvátországban. Egy Neptunon szocializálódott búvárnak természetesen nem szabad kihagynia a pulai halpiacot sem! :) További programlehetőség, a Pulától egy óra autózásra fekvő, festői Rovinj, bámulatos középkori óvárosával.

Aquarium_Pula_2Utazás

Egyénileg. Budapest – Pula kb. 600 km.

 • Indulás: 2019. július 11. (csütörtök)
 • Vissza: 2017. július 14. (vasárnap)

Költség:

 • Búvár: 415 EUR
 • Kísérő: 150 EUR

Az ár magában foglalja:

 • 3 éjszaka szállás (tenger közeli, tengerre néző, légkondival ellátott, erkélyes, 3-4 fős apartmanokban).
 • 4 merülés (roncs, barlang, csikóhal, Dino-Dive).
 • Roncsokra fizetendő extra búvárengedélyek (kivéve Tito hajója a Vis).
 • 15 literes palack a (mélyebb) roncsmerüléseken és 12 literes palack a barlangi (üregi) merüléseken.
 • Ólom
 • Merülésvezetés
 • Halászat az Aquarium Pula hajójával.
 • Belépő az Aqaurium Pula kiállítására
 • BioDive® merülésekhez Víz-alatti Kommunikációs Rendszer

Turtle_Rescue_CenterKülön fizetendő:

 • Felszerelés bérlés
 • Légkondi használati díja
 • Tito jachtján történő merülés felára (20 EUR)
 • Nitrox felára (15 literes palack estében 11 EUR/palack)
 • Utazás + ellátás
 • Belépő az Amphiteátrumba.

Max. 12 fő búvár!!!

Kezdő és haladó búvároknak egyaránt.

(A mélyen nyugvó roncsok merüléséhez Advanced búvárminősítés kell!)

Fizetési határidő:

 • Előleg – 100 EUR
 • A fennmaradó teljes összeg a túra előtt 3 héttel.

Szabad helyek száma: BETELT !!! Köszönjük a jelentkezést!