Magunkról

Az Egyesület története

MTBT_logo“A Magyar Tengerbiológia Társaság akkor fogant meg az agyamban, amikor több, mint 20 évvel ezelőtt először vettem hátamra egy alig 70 barra töltött sűrített levegős palackot, és először dugtam a fejem a gyönyörű KÉK ADRIA (csupa nagybetűvel) vizébe. Azért volt csak harmadáig töltve a készülék, mert két barátommal közösen volt egy (!) darab kölcsönpalackunk, és a megegyezés szerint mindenki egyharmadot használt el belőle. Természetesen azon a héten csak erre az egy merülésre volt lehetőségünk (mert ugyebár töltetni nem tudtunk), de az a néhány víz alatt töltött perc egy életre szóló élményt adott nekem. Az MTBT úgy pattant ki teljes fegyverzetével a fejemből, mint Zeuszéból Pallasz Athéné, csak ez a pattanás 20 évig tartott.”

(Dr. Németh Szabolcs elnök)

Hogy a vajúdás miért tartott ilyen sokáig, az könnyen megérthető, hiszen hazánk sajnos azon kevés országok közé tartozik a világon, amelynek nincs tengerpartja, így bármely tengerrel kapcsolatos oktatás, kutatás komoly nehézségekbe ütközik. Persze ez idő alatt sem ültünk ölbe tett kézzel, sok száz búvár hallgatta meg tengerbiológiai előadásainkat, és vált ezáltal (remélhetőleg) környezettudatosabb víz-alatti látogatóvá. Egyetemi oktatás terén Regős tanár úr nyomdokaiba lépve felépítettük az ELTE tengerbiológiai tárgyainak tematikáját, újraszerveztük biológus szakos hallgatók számára az adriai Tengerbiológia terepgyakorlatot. Számos tengerbiológiai témájú cikk, egyetemi jegyzet és könyv került ki a kezeink alól.

Mindezen fejlődés után elértünk oda, hogy végre meg tudtuk valósítani régi álmunkat, és 2015-ben létre tudtuk hozni a Magyar Tengerbiológiai Társaságot. Így lesz egy harmadáig töltött búvárpalackból tengereket szerető és védő emberek egyesülete.

Az Egyesület hosszú távú céljai

Céljaink között szerepel egy adriai tengerbiológiai bázis létrehozása, ahol nemcsak a szakemberek, hanem diákok és érdeklődő búvárok is részt vehetnének tengeri témájú kutatásokban.

Mini_ROV A tengerek self övezete, a part menti 200 méteres mélységig húzódó terület túlnyomó része búvárok számára sem elérhető, ám titokzatos élőlényeket és roncsokat rejt. Ezért szeretnénk élőben is megismerni és másokkal is megismertetni a búvárkodás mélységi határa alatt lévő élettereket, élőlényeket. E célból pedig egy kamerával felszerelt 300 m mélységig üzemképes víz-alatti drónt tervezünk beszerezni.

Tervezzük magyar nyelvű tengerbiológiai könyvek, határozókönyvek megírását és kiadását, hogy minél szélesebb réteg ismerhesse meg a tengerek lenyűgöző élővilágát akár egy tengerparti nyaraláson, akár búvárkészülékkel alámerülve. Hisszük, hogy ha valamit megismerünk, akkor sokkal jobban oda is figyelünk rá, és sokkal jobban védjük azt.

Tengerbiológiai szemléletű tematikus búvártúrákat szervezünk tagjaink és pártoló tagjaink részére, ahol a résztvevők nemcsak természetes környezetükben találkozhatnak egy-egy érdekes élőlénnyel, élettérrel, hanem elméleti és gyakorlati oktatást is kapnak az élőlények jobb megismeréséhez. Ezeken a túrákon a szórakozva tanulás mellett hangsúlyt fektetünk a tengerek környezetvédelmére, ezért az élőlényeket károsító, az életteret elcsúfító vízbe került hulladékokat kiszedjük, és megfelelő helyre szállítjuk. Erről szól ÖkoDive® Programunk.

Természetesen nem feledkezünk meg a tengerbiológiát, mint hivatást célul kitűző diákokról sem. Megpróbáljuk összeszedni azokat az információkat, melyek külföldi tengerbiológusi képzésekről szólnak. Segítséget és információkat kérünk külföldön már tengerbiológusként dolgozó emberektől. Egyszóval egy olyan anyagot szeretnénk összerakni, mely segítségével bárki el tudja dönteni, hogy belevág e ebbe a szép ám rögös útba.

Céljaink eléréséhez várjuk támogatók jelentkezését. Légy te is az MTBT pártoló tagja, és vegyél részt munkánkban!

Köszönettel:

MTBT Elnöksége

Tisztségviselők

Elnök Alelnök Gazdasági Alelnök
Dr. Németh Szabolcs Ph.D. Dr. Farkas János Ph.D. Varga Imre
tengerbiologia@gmail.com farkasj@elte.hu imre.varga01@gmail.com
+36-70-371-3379 +36-30-291-7915  

Az Egyesület alapadatai

Adószám: 18731208-1-41

Bankszámlaszám: OTP 11703051-20002066    (IBAN: HU34-1170-3051-2000-2066-0000-0000)   (SWIFT: OTPVHUHB)

Civil szervezetek nyilvántartási száma: 01-02-0015960