White Coral Project (WCP)

WCP_M2a_2016_10_21Ebben a programban minden olyan víz-alatti fotózó búvár segítségére számítunk, akik trópusi tengerek sekélyvízi korallszirtjein tudományos célú tengerbiológiai kutatásban szeretnének részt venni.

A White Coral Project célja, hogy több éves felmérést készítsünk olyan koralltelepekről, melyek sajnos valamilyen okból (pl. túl meleg víz miatt) elvesztették a velük együtt élő szimbionta moszataikat (zooxanthelláikat), és ezért kifehéredtek. A kifehéredést a kőkorallok sajnos csak korlátozott ideig tudják tolerálni, hosszabb távon elpusztulnak a szimbionta moszatok hiányában.

A projekt során olyan telepeket látunk el egyedi azonosítóval, melyek még nem pusztultak el, de a korallpolipocskák már kifehéredtek. Egyrészt kíváncsiak vagyunk arra, hogy ezek a korallok vissza tudják e szerezni zooxanthelláikat, ha a környezet kedvezőbbé válik számukra, másrészt érdekel bennünket, hogy mennyi idő alatt tudják ezt megtenni.

Minden búvárfotóst kérünk arra, hogy amennyiben ilyen jelölt koralltelepre bukkan, fotózza le, és küldje el számunkra a képet. A kép mellé szükség volna a mélységadatra és a dátumra is.

Projekt 1 – Daedalus 2016

Első kutatásként 2016. október 21-én, a Vörös-tenger Daedalus Reef déli falán bójával jelöltünk meg 6 kifehéredett koralltelepet (M1-M6). (A mérőpont számát a vörös bóján lévő fehér kábelkötegelők száma adja meg.)

A mérőpontok képeit, és ezek elhelyezkedésének térképét itt nézheted meg.

A munkában való részvételért köszönetet mondunk a Neptun Búvárközpont búvárainak és Halász Jánosnak (Miracle – Lighthouse).