Óriáscápa + Fóka szafari – Skócia (2020)

Skot_dudas_1A páratlan szépségű Skócia természeti és történelmi látnivalókban egyaránt gazdag. Ezért ezen a túrán, bár fő célunk a különleges tengeri élőlények becserkészése, megismerjük Skócia szívének, a Skót-felföldnek legszebb tájait, várait és hajózunk a világhírű Loch Ness tavon is.   

Ahogy a norvégiai orka + bálna szafarinkon, itt is olyan tengeri élőlényket keresünk, melyekkel máshol nem találkozhat a búvár. Cetcápát már sokan láttak, de alig néhányan vannak, akik az ugyanolyan hatalmas méretű, békés planktonevő óriáscápával merültek együtt.

Érdekelnek az intelligens tengeri emlősök? Merültél már palackorrú delfinekkel, és nagyon tetszett, hogy próbálnak játszani veled? Akkor neked való a fókás merülés. Fókákkal együtt úszni olyan, mintha egy nagy víz-alatti játszótéren lennél, ahol te vagy az egyik attrakció.

Egy újabb kalandtúrát kínálunk neked! Ne hagyd ki ezt az életre szóló élményt!

Víz-alatti látnivalók

Rendkívül változatos, és a meleg trópusi tengerekhez szokott búvár számára egzotikus élőlényekkel zsúfolt tengerben merülünk majd. Néhány szó a főbb látnivalókról:

Óriáscápák (Cetorhinus maximus): A világ második legnagyobb cápafaja, melynek egyedei akár 12-13 m hosszúságúra és 19 tonna súlyúra is megnőhetnek. Nem véletlen a latin név, melyben a “maximus” a hatalmas testméretre utal. Ugyanúgy, mint a trópusi vizekben lakó cetcápa (Rhyncodon typus) ez a faj is békés planktonevő, emberre teljesen ártalmatlan. Csak hideg és mérsékeltövi tengerekben fordul elő, így meleg vízben esélytelen találkozni velük. Az állat magányosan vagy kisebb csapatokban él. Lassan úszik, gyakran a víz felszíne közelében, és óriásira kitátott szájával hatalmas mennyiségű lebegő planktoni lényt szűr ki a tengervízből. Feltűnőek a hatalmas kopoltyúrései, melyeken keresztül a megszűrt víz ármlik ki. Egyes területeken időszakosan nagy számban verődhetnek össze, melynek oka valószínűleg a táplálékbőség. Szájürege belül fehér, mely éles kontrasztban van sötétszürke testével. Megdöbbentő élmény egy ekkora cápával természetes közegében, táplálkozás közben találkozni!

Kuposfoka_2Kúpos fókák (Halichoerus grypus): Túránkon valószínűleg kúpos fókákkal fogunk találkozni, melyek angol neve “gray seal”. Ezek az állatok (némileg módosul testalakban) már a kelta legendákban is megjelentek, ahol fókafarkú sellőként férfiakat próbáltak a vízbe csábítani. Bennünket pedig nem is kell szirénénekkel csábítani, hiszen pont ezért megyünk oda, hogy a vízben játékos kedvű fókákkal találkozzunk, és megcsodáljuk páratlan ügyességű úszástudásukat. A fókák nőstényei és főleg serdülőkorba lépő borjaik nagyon közvetlenek, és ha nem ijesztjük meg őket, félelem nélkül jönnek a búvárok közvetlen közelébe, bohóckodnak, megragadják és megrángatják az uszonyunkat, egyszóval játszanak velünk. (A nagy hímekkel kell csak óvatosan bánni, ők már nem annyira kedvelik az emberrel való játékot. Ha figyelmeztetően mutatják szemfogaikat, célszerű visszavonulót fújni.)

Wreck_Tapti_1Hajóroncsok élővilága: Nagy-Britannia, mint szigetország életében mindig létfontosságú volt a tengeri hajózás. A hajózás fejlődésével világhatalommá nőtte ki magát, és hatalmas gyarmatbirodalmat épített fel, melyeket hajók ezrei kötöttek össze az anyaországgal. Ahol ennyi hajó van, óhatatlanul előfordulnak katasztrófák. Számos hajó süllyedt el Skócia partjainál is, melyek közül néhányat meg is látogatunk. Az, hogy melyik roncsokon fogunk majd merülni, az időjárás, hullámzás, áramlás és látótávolság függő, így majd a helyszínen döntjük el a helyi vezetők segítségével. Bármelyik helyen merülünk is, a  roncsot beborító gazdag élővilág el fog kápráztatni bennünket. Hidegvízi korallok, tüskésbőrűek, halak, kis cápák, ráják, és mág számos egyéb érdekes tengeri állat kerül majd a szemünk elé.

Kelp_Skocia_1Kelperdők A nagyméretű (Skóciában 4-5 méteres), aljzathoz rögzült barnamoszatok összefoglaló angol neve “kelp”. Ezek a moszatok hatalmas víz-alatti erdőket alkotnak, melyek a táplálékban gazdag (zöldes árnyalatú) vízben különleges merülési élményt nyújtanak. A kelperdőkben számtalan tengeri sün, tengeri csillag, virágállat, hal és (ragadozóként) fóka talál magának élőhelyet. Kisebb cápákkal is gyakran lehet találkozni itt. A part menti sekély vízben élő kelp moszatok apály idején gyakran szárazra kerülnek, ilyenkor testük víztartalmának akár 60 %-át is elveszthetik! A következő dagálykor azonban víz alá kerülve, felveszik a hiányzó vizet, és tökéletes épségben folytatják tovább életüket. Ilyen víz-alatti erdőket csak hideg és mérsékeltövi, tápanyagban gazdag tengerekben lehet találni. Fantasztikus élmény a nyüzsgő élettel teli kelperdőben merülni!

Víz feletti látnivalók

Lunda_1Madársziget: A tengeri madarak jellegzetes viselkedése, hogy nagy kolóniákban költenek parttól távoli kis szigeteken, szirteken, mert így védettek a szárazföldi ragadozók ellen. Egy ilyen madárszigetet látogatunk meg a túra során, ahol partraszállunk, és a madarak zavarása nélkül megcsodálhatjuk a lundák (Fratercula arctica) több ezer egyedből álló költő kolóniáját. A lundák csőre párzási időszakban gyönyörű színessé válik, mellyel a párjukat csalogatják. A lundák az alkák (Alcidae) családjának egy faja. Az alkákat az  “észak pingvinjeinek” nevezik, mivel testalkatuk, szinezetük, méretük, viselkedésük és zsákmányszerzésük nagyon hasonló a déli féltekén élő pingvinekhez. Sőt ugyanúgy szárnyukkal “repülnek” a víz alatt. Azonban egy nagy különbség van a pingvinekhez képest, az, hogy ezek a madarak még tudnak repülni, így igazi “hároméltűek”, mivel a levegőt, a vizet és a szárazföldet is rendszeresen használják. Mivel védett szigeteken költenek sok ezer év óta, ezért még nem félnek az embertől, és nagyon közel lehet menni hozzájuk. Ennek ellenére néhány méter távolságot kell tartani, hogy ne zavarjuk a költésüket.

Hegylako_vara_Eilean_DonanScotland_7Skót-felföld: Skócia leggyönyörűbb része, bármerre indul az ember, mesés szépségű kastélyok, zöld hegyoldalak, tavak, patakok, látványa kápráztat el.  Népszerű kirándulóhely, lenyűgöző tája számtalan világhírű film hátteréül szolgált már (pl. Oroszlánszív, Hegylakó, Harry Potter, Skyfall a James Bond sorozatból).

A Hegylakó vára: A Skót-felföld festői szépségű várai közül az egyik (Eilenan Donan Castle) megragadta a filmesek fantáziáját is, és itt forgatták le az 1986-os Hegylakó (eredet címén Highlander) című film egyik meghatározó jelenetét. Ebben a főszereplő, a halhatatlan Connor MacLeod emlékezetes csatát vív a várban. Az Elilenan Donan név jelentése szó szerint „Donan szigete”, és egy 6. századi remetétől kapta a nevét. A vár egy szigetre épült, amelya Loch Duich tóban található. A várat csak gyalogosan, egy kőhídon keresztül lehet megközelíteni.

Loch_Ness_1Loch Ness-tó: (skót nyelven Loch Nis) Skócia második legnagyobb tava. Hossza mintegy 40 kilométer, maximális szélessége 2,4 kilométer, legnagyobb mélysége pedig 230 méter! Több víz van benne, mint Anglia és Wales összes többi tavában együttvéve. A tó a leginkább az állítólag benne élő Loch Ness-i szörnyről ismert, mely létezésének bizonytalansága ellenére számos turistát vonz a környékre. Habár a szörnyet valószínűleg nem fogjuk látni, de egy hajótúrát teszünk a tavon, és megcsodáljuk a gyönyörű környezetet.

Sarkanyrepules_Skocia (6) whiskygyarWhisky lepárló: Nem hagyhatjuk ki a programból a világhírű skót whisky megalkotásának helyét sem, így ellátogatunk egy hagyományos whiskylepárlóba is. Itt megismerhetjük az ital előállításának több évszázados hagyományos folyamatát, és nem utolsósorban megkóstolhatjuk a különböző whisky fajtákat is.

Sárkányrepülős légitúra a Skót-felföld felett: Aki nem fél a repüléstől, lehetőséget kap, hogy egy fakultatív program keretében sárkányrepülős légitúrát tegyen a gyönyörű táj felett. Egy oktató felügyelete mellett saját magad vezetheted a kétüléses sárkányrepülőt, és az 1 órás út során felülről is megcsodálhatod a lenyűgöző skót tájat.

Kelp_Skocia_Sound_of_Mull_2Utazás

 • Budapest – Glasgow (Wizzair – a repülőjegyet mindenki magának intézi)
 • A repülőtértől 2 órás busztranszfer után érjük el a festői Oban városkát, ahol a hajó vár ránk.

Időpont

 • 2020. július

Létszám

 • max.12 fő

Kuposfoka_1Merülések:

 • A merülések leírása: nagy hajóval egy körutat teszünk meg Obanből indulva egészen Tiree-szigetig és vissza. Minden nap más helyen állunk meg merülni. A merülőhelyekre a hajó 2 db 6 személyes zodiacja visz ki, és hoz vissza. A hajón acélpalackokat kapunk.
 • A merülések biztonsági felszerelései: minden búvárnak kötelező a dekóbója, a vakus villogó (vagy olyan lámpa, mely tud villogó fényt is kiadni) és a búvártőr.
 • Az óriáscápás, fókás merülések technikája: Mindenki maga döntheti el, hogy búvárfelszereléssel, vagy szabadtüdőzve szeretne ezekkel az állatokkal találkozni. Az óriáscápák szépen, lassan (bár számunkra gyorsan) úsznak, ezért a szabadtüdős technika valószínűleg több élményt nyújt. A zodiak az óriáscápák közelébe visz, ott beugrunk, 5-10 percig követjük őket, majd ahogy távolabb vonultak, visszaszállunk a zodiakba, és utánuk megyünk. Ismét vízbe szállunk, és így tovább. A fókáknál viszont nem kell utánuk úszni, mert ők fognak odajönni játszani, itt a palackos merülés is élménydús lehet, bár szabadtüdőzve mozgékonyabbak vagyunk a vízben.
 • Látótávolság: helytől és áramlástól függően 8-18 m.
 • Vízhőfok: 14-15 ºC, ezért a szárazruha nem kötelező, de ajánlott!

Mekkora a valószínűsége, hogy óriáscápával és fókával merülünk?

 • Mivel természetes életterükben szeretnénk megfigyelni vadon élő állatokat, ezért 100 % garanciát nem lehet vállalni arra, hogy találkozunk velük.
 • Nagy Britannia legjobb óriáscápás helyére megyünk, ez Gunna-sziget, ahol 60-70 % valószínűséggel lehet júliusban (az óriáscápás főszezonban) találkozni velük.
 • Fókákkal szinte 100 %, hogy tudunk merülni, mert Tiree-sziget egyik partszakaszán nagy kúposfóka-kolónia él.

Tengerbiológia oktatás a hajón !!!

Oriascapa_2Túránk külön értéke, hogy hajón esténként Dr. Németh Szabolcs Ph.D. tengerbiológus érdekes, ám mégis tudományos alaposságú, fényképes, videós előadásai segítségével megismerheted az óriáscápákat, a fókákat és a lundákat. Témáink között szerepel ezen állatok evolúciója, rendszertana és rokonsági kapcsolataik, anatómiájuk, különleges érzékszerveik, változatos vadászati technikáik, intelligenciájuk, etológiájuk, szaporodásuk, utódnevelésük, és még sok egyéb érdekes téma. Időt szánunk a hajóroncsokon látható gazdag hidegvízi életközösségekre, és a nagyon különleges kelperdőkre is. Az előadások természetesen “kérdezz-felelek” párbeszéddel érnek majd véget, ahol felteheted a téged leginkább érdeklő kérdéseidet is.

Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki számára érdekes témákat tárgyalunk, és az így megszerzett elméleti tudást a merüléseken is hasznosítani tudod majd.

Lady_Kate_9Szállás + ellátás:

 • Lady Kate nevű, Bálna + Orka szafarik céljára átalakított északi-tengeri halászhajón lesz a szállásunk.
 • Kabinok: Egyágyas: 2 db (feláras) + Franciaágyas külön fürdővel: 1 db (feláras) + Kétágyas (emeletes ágyak): 4 db
 • 2 WC + fürdő tartozik 6 kabinhoz (az emeletes ágyas kétszemélyes és az egyszemélyes kabinokhoz), azaz 5 főnek van egy vizesblokk.
 • Ellátás: Napi háromszori étkezés (reggeli + ebéd + vacsora) és alkoholmentes italok + vacsorához egy pohár bor, vagy egy üveg sör.
 • Amennyiben előre jelzi valaki, meg tudják oldani a vegetariánus étkezést is.

Időjárás

 • Vízhőfok: 14-15 ºC, ezért a vízben a szárazruha nem kötelező, de ajánlott.
 • Levegő-hőmérséklet: júliusban nappal 20-22 ºC, éjszaka 10-15 ºC között lehet, emiatt meleg ruha kell.
 • Eső: bár július a legmelegebb hónap Skóciában, azért eső bármikor lehet, vagyis egy jó esőkabát legyen kéznél.
 • Hullámzás: főleg védett vizeken mozgunk majd, de hullámzás valószínű. Leghosszabb hajóút egyben kb. 3,5-4 óra. Aki érzékeny rá, tengeribetegség elleni tabletta ajánlott.

Scotland_4A túra menetrendje:

 • Hajóra szállás szombaton (a repülőtől függ, hogy mikor érkezünk meg) – Oban város (és a pubok) megnézése.
 • 5 merült nap a hajón (vasárnap – csütörtök)
 • 1 teljes szárazföldi túranap (Skót-felföld, Loch Ness, whiskygyár, fakultatív sárkányrepülőzés) (péntek)
 • Hazaindulás szombaton.

Grey_Seal_ObanKöltség:

 • Kb.2.000 GBP + repülőjegy (kb. 100.000 Ft – a csomagméret függvényében)

A túra ára magában foglalja:

 • Transzfer a repülőtérről a hajóra és vissza
 • 5 nap a hajón (10 merülés)
 • Teljes ellátás a hajón (reggeli + ebéd + vacsora + alkoholmentes italok)
 • 1 napos Skót-felföld túra (benne hajókirándulás a Loch Ness tavon)
 • Ellátás a szárazföldi túra napján
 • Belépőjegy és kóstolás egy whisky gyárban
 • Tengerbiológiai oktatás

Tobermory_2Külön fizetendő

 • Repülőjegy + reptéri illeték (foglalás időpontjától és a csomag súlyától függően kb. 100.000 Ft)
 • Franciaágyas és egyágyas kabin felára 170 GBP/hét/fő (foglalás sorrendjében)
 • Fakultatív sárkányrepülős program (fél óra 60 GBP, egy óra 100 GBP)
 • Búvárbiztosítás

Fizetési határidők:

 • Előleg: 500 GBP – amíg van hely
 • Teljes maradék összeg – indulás előtt 4 héttel.

Scotland_2Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel, és megbeszéljük a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat.

Élménydús merüléseket kívánunk Skóciában!

Szabad helyek száma:

 • Még 12 hely